Úhor

Od 7. mesiaca (ukončený m 6+)

Úhorie mäso je chuťovo veľmi dobré a jemné. Navyše neobsahuje medzisvalové kosti. Na začiatok siahnite radšej po sladkovodnom. Existuje tiež úhor morský, ktorý však môže ako dravá morská ryba obsahovať nežiaduce toxické látky.

Úhor

Vitamíny a dôležité látky

Úhor patrí medzi tučnejšie ryby, obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny a tiež štedré množstvo omega-3 mastných kyselín. Nechýbajú ani vitamíny A a D a minerálne látky ako jód, vápnik a zinok.

Omega-3 mastné kyseliny
Jód
Zinok

Tip

Úhoria krv je jedovatá, obsahuje jed ichtyochemotoxín, ktorý funguje podobne ako jed vretenice. Tepelnou prípravou sa však jed ničí (pri 60 °C). Mäso z úhora možno pripravovať najrôznejším spôsobom, na začiatok voľte dusené či varené mäso na jemno nakrájané do formy pyré. Podávajte najprv len malé množstvo na zistenie tolerancie.

Podobné potraviny

Danému veku a kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny