Od 1,5 roka (ukončený m 18+)
Veľkozrnná šošovica patrí medzi najznámejšie strukoviny. Pretože ale môže nafukovať, odporúča sa do detského jedálnička zaraďovať až neskôr. Pri príprave príkrmov ju najprv prepláchnite a potom nechajte cez noc namočenú. Vodu potom zlejte a znova párkrát prepláchnite. Aj keď to bežne nebýva nutné, pomôže to ľahšej stráviteľnosti. Následne šošovicu varte do zmäknutia a rozmixujte. Do jedálnička ju pridávajte opatrne a po menších dávkach. Pozorujte, ako na ňu dieťa reaguje.
Šošovica obsahuje najmä rastlinné bielkoviny, vitamíny skupiny B, najmä B6 a B9, teda kyselinu listovú a bohaté množstvo železa, vápnika a fosforu.
Pri varení do šošovice pridajte vetvičku tymianu, saturejky či majoránky, prispeje to ku zníženiu problémov s nafukovaním.
Danému veku a kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny