Hovädzie mäso

Od 6. mesiaca (ukončený m 5+)

Hovädzie mäso môžete svojmu dieťatku do jedálnička zaradiť medzi prvými. Na pulte mäsiarstva zoženiete mnoho druhov, ktoré sa líšia tak štruktúrou, ako aj rýchlosťou spracovania. Vyberajte chudé kúsky. Najčastejšie sa začína so sviečkovicou, ktorá patrí k najlepším a najjemnejším častiam hovädzieho mäsa. Vhodné sú tiež hovädzie zadné alebo roštenka.

Hovädzie mäso

Vitamíny a dôležité látky

Hovädzie mäso má veľké množstvo kvalitných bielkovín. Nájdeme v ňom vitamín A i B12. Významné sú tiež minerálne látky, najmä železo a zinok, sodík, draslík, vápnik i horčík. Železo je vo výžive veľmi dôležité, bohužiaľ býva aj u dojčiat s častým deficitom. Prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek, ktoré sa potom podieľajú na prenose kyslíka v tele.

Železo
Vitamín B 12
Zinok

Tip

Hovädzie mäso patrí všeobecne medzi mäsá s najvyšším obsahom železa. Preto by malo byť už spočiatku pravidelne zaraďované do jedálnička. Mäso vždy dôkladne tepelne spracujte, napr. povarte a rozmixujte, v neskorších mesiacoch už môžete nasekať menšie kúsky, ešte neskôr väčšie, aby sa dieťa učilo pomaly hrýzť. Chudé hovädzie je možné veľmi dobre využiť aj na prípravu mäsovo-zeleninových vývarov, ktoré je možné podávať ako pravidelnú súčasť jedálnička.

Podobné potraviny

Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny