Teľacie mäso

Od 6. mesiaca (ukončený m 5+)

Teľacie mäso patrí medzi najjemnejšie a najchudšie mäsá vôbec. Označuje sa tak mäso zo zvierat, ktoré sú porazené vo veku do 8 mesiacov. Deťom sa dobre trávi a aj vďaka tomu ho môžete do jedálnička zaradiť medzi prvými, a to uvarené či pripravené na pare a v rozmixovanej podobe.

Teľacie mäso

Vitamíny a dôležité látky

V teľacom mäse nájdete významnú porciu bielkovín a pomerne málo tukov. Veľmi podstatný je tiež obsah železa a zinku, draslíka a vápnika. Nechýba ani vitamín A a B. Železo je vo výžive veľmi dôležité, bohužiaľ býva aj u dojčiat s častým deficitom. Prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek, ktoré sa potom podieľajú na prenose kyslíka v tele.

Železo
Vitamín B
Vápnik

Tip

Teľacie mäso patrí všeobecne medzi mäsá s najvyšším obsahom železa. Preto by malo byť už spočiatku pravidelne zaraďované do jedálnička. Mäso vždy dôkladne tepelne spracujte, napr. uvarte a rozmixujte, v neskorších mesiacoch už môžete nasekať menšie kúsky, ešte neskôr väčšie, aby sa dieťa učilo pomaly hrýzť. Teľacie mäso je možné veľmi dobre využiť aj na prípravu mäsovo-zeleninových vývarov, ktoré je možné podávať ako pravidelnú súčasť jedálnička.

Podobné potraviny

Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny