Od 7. mesiaca (ukončený m 6+)
Jahody sú bohaté na vitamín C. Kvôli obsahu kyseliny salicylovej sú ale pomerne častým alergénom, preto sa odporúča byť pri ich zaraďovaní opatrní a sledovať reakcie dieťaťa. Prípadná alergia sa najčastejšie prejavuje žihľavkou, vyrážkou, opuchmi alebo problémami s dýchaním. Vždy sa snažte vyberať lokálne plody.
Jahody sú z 90 % tvorené vodou, okrem toho ale obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Nájdete v nich najmä mangán, ktorý pomáha udržiavať normálny stav kostí, prispieva k energetickému metabolizmu a normálnej tvorbu spojivových tkanív. Ďalej obsahujú kyselinu listovú, vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a draslík.
Jahody podávajte najprv v malom množstve a radšej tepelne upravené. Kombinovať môžete s iným ovocím. Neskôr môžete zaradiť aj na kúsky nakrájané alebo nechať dieťa, nech si samo posilňuje svoju zručnosť jedením z misky. Jahody sú vynikajúce na ozdobenie či ako prídavok do obilných kaší, jogurtov, tvarohov a pod.
Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny