Malina

Od 9. mesiaca (ukončený m 8+)

Maliny sú považované za pomerne častý alergén, s ich zavádzaním teda postupujte opatrne. Spracovávajte ich vždy čerstvé, v prvých príkrmoch ich môžete uvariť, čo dieťaťu uľahčí konzumáciu a vynikne ich prirodzene sladká chuť. Približne po prvom roku môžete dieťatku dávať celé plody.

Malina

Vitamíny a dôležité látky

Maliny obsahujú vitamíny B a C, tiež beta karotén, kyselinu listovú a selén, draslík i fosfor. Sú tiež pomerne bohaté na vlákninu. Olej zo semienok je bohatý na vitamín E, ktorý prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.

Vitamín B
Vitamín C
Beta-karotén

Tip

Maliny je možné v súčasnosti kúpiť takmer celoročne, ale snažte sa vyberať len nepotlačené a kvalitné plody. Ideálne je získať maliny priamo zo záhrady. Podávajte najlepšie roztlačené, problémy môžu spôsobovať drobné semienka, ktoré je ťažké odstrániť. Môžete vyskúšať prelisovať a spočiatku podávať pár lyžičiek malinovej šťavy, aby si dieťa na ich vynikajúcu chuť zvyklo. Maliny možno využiť podobne ako jahody na prípravu ovocných šalátov alebo v kombinácii s jogurtom či tvarohom na prípravu chutnej ovocno mliečnej desiaty. Tepelným spracovaním sa môže zničiť časť vitamínov citlivých na vyššiu teplotu.

Podobné potraviny

Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny