Od 5. mesiaca (ukončený m 4+)
Paštrnák je koreňová zelenina, najviac dostupná od jari do jesene. Chuťovo ho môžeme prirovnať k petržlenu, je menej aromatický s mierne sladkastou chuťou. Obsahuje mnoho prospešných látok a do jedálnička dieťaťa rozhodne patrí. Do príkrmov ho olúpte, uvarte a rozmixujte na pyré.
- Paštrnák je na obsah prospešných látok bohatší než príbuzná mrkva. - Nájdete v ňom mnoho vlákniny, ktorá pomáha zdravému tráveniu, draslík, kyselinu listovú, provitamín A, vitamíny B a C.
Paštrnák môžete pri príprave využiť podobne ako mrkvu. Spočiatku varený vo forme pyré, prípadne zmiešaný s ďalšími druhmi zeleniny, neskôr je možné podávať aj malé surové kúsky. Je vhodný na prípravu polievok, k mäsu, ako prílohu, do zeleninových placiek, nátierok či ako súčasť zeleninovej náplne do palaciniek.
Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny