Od 11. mesiaca (ukončený 10+)
Paradajky sa do detskej stravy odporúča zaradiť až neskôr, približne v 10. – 12. mesiaci. Môžu byť alergénom a navyše obsahujú kyseliny, ktoré môžu dráždiť detský žalúdok, alebo spôsobovať začervenanie okolo ústočiek. Spočiatku teda čerstvé paradajky tepelne upravte.
- V paradajkách nájdete mnoho prospešných látok – vitamín C (v jednej strednej paradajke dokonca necelých 50 % odporúčanej dennej dávky), vitamín A, E, karotenoidy. - Obsahujú tiež draslík, vápnik a horčík.
Paradajky obsahujú lykopén, jeden z najčastejších antioxidantov. Jeho obsah je vyšší v tepelne spracovaných paradajkách. Paradajky môžete použiť na prípravu polievok, zeleninových šalátov či ako súčasť hlavného jedla, ako omáčku na cestoviny a ďalšie.
Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny