Od 5. mesiaca (ukončený m 4+)
Kukurica je radená medzi obilie a zeleninu. Nájdete ju v mnohých podobách – čerstvú, sterilizovanú, praženú, mletú vo forme múky a pod. Deti kukuricu obvykle majú veľmi rady, hlavne kvôli jej sladkej chuti.
Kukurica obsahuje vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Najvyššie množstvo zastupuje vitamín A a antioxidanty. Z nutrientov sú zastúpené hlavne sacharidy, tuku i bielkovín je menej, sú navyše neplnohodnotné vzhľadom na deficit aminokyselín lysinu a tryptofánu. Obsahuje tiež kyselinu fytovú, ktorá blokuje lepšie vstrebávanie niektorých vitamínov a minerálnych látok. Aj napriek týmto nedostatkom je možné ju bez problémov zaradiť do jedálnička dojčiat. Vzhľadom na to, že ide o bezlepkovú potravinu, možno podávať aj deťom s bezlepkovou diétou.
Kukurica je prirodzene bezlepková potravina. Chrumky z kukuričnej múky sú veľmi obľúbené pre bábätká ako prvé „finger food“. V kuchyni možno využívať aj kukuričnú múku na prípravu rôznych kaší, zásmažiek do polievok, ako prílohu k jedlu či ako súčasť najrôznejších zeleninových jedál i šalátov. U malých detí pozor na drobné zrniečka, pri konzumácii môže dôjsť k ich vdýchnutiu, preto je lepšie spočiatku zrnká trochu roztlačiť.
Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny