Ryža

Od 5. mesiaca (ukončený m 4+)

Zatiaľ čo biela ryža je považovaná za potravinu prázdnych kalórií, hnedá ryža sa pyšní vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a esenciálnych aminokyselín. Ryžu môžete využiť ako prílohu k prvým mäsovo-zeleninovým príkrmom. Vďaka svojej jemnej chuti býva veľmi dobre prijímaná. Patrí medzi bezlepkové obilniny a preto je vhodná aj pre deti s bezlepkovou diétou.

Ryža

Vitamíny a dôležité látky

Ryža je prirodzene bezlepková potravina. Hnedá ryža ponúka viac zdraviu prospešných látok a vlákniny. Biela ryža je zase vhodnejšia pre osoby s poruchami trávenia pri diétach, keď je treba príjem vlákniny obmedziť. Ryža je ľahko stráviteľná a je možné ju využiť ako jednu z prvých obilnín zaraďovaných do jedálnička dojčiat. Často sa odporúča ryžový vývar pri hnačkovom ochorení.

Mangán
Selén
Horčík

Tip

Ryžu možno využiť ako prílohu, na prípravu hlavných jedál (zeleninového či kuracieho rizota…), ďalej ako závarku do polievok, na prípravu ryžových nákypov s ovocím, kaší, ryžových pudingov a ďalších jedál a desiat.

Podobné potraviny

Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny