Ovos

Od 5. mesiaca (ukončený m 4+)

Ovos patrí medzi najzdravšie obilniny. Je zdrojom dôležitých vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a antioxidantov. Najčastejšie sa používa na prípravu raňajkových kaší. U pacientov s celiakiou je potrebné jeho znášanlivosť vyskúšať a radšej kúpiť ovos označený ako bezlepkový, ktorý nie je kontaminovaný inými obilninami, napr. pšenicou.

Ovos

Vitamíny a dôležité látky

Ovos je plný zdraviu prospešných látok, pritom má nízku kalorickú hodnotu. Obsahuje horčík, železo, zinok a má tiež väčšie množstvo bielkovín a tuku než väčšina ostatných bielkovín. Ovsená vláknina prispieva k zvýšeniu objemu stolice.

Mangán
Fosfor
Vitamín B1

Tip

Ovos má najširšie využitie vo forme ovsených vločiek, ktoré sa využívajú najčastejšie na prípravu kaší a bývajú významnou súčasťou raňajkových cereálií. Pri tých pozor na obsah cukru, ktorý je obvykle vysoký. Voľte radšej doma pripravené vločky s ovocím a jogurtom. Vhodné sú aj ako závarka do polievok. Pri varení môžete využiť ovsenú múku.

Podobné potraviny

Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny