Jedlý gaštan

Od 11. mesiaca (ukončený m 10+)

Jedlé gaštany sa typicky vyskytujú na jeseň a sú veľmi chutné a zdravé. Na poli orechov obsahujú významné množstvo sacharidov, sú tak dobrým zdrojom energie.

Jedlý gaštan

Vitamíny a dôležité látky

V gaštanoch sa nachádzajú vitamíny B, C, E a K, antioxidant tanín, biotín, karotén, tiež draslík, horčík, mangán a ďalšie významné minerály.

Vitamín C
Draslík
Vláknina

Tip

Gaštany sú sezónnou záležitosťou najmä v období Vianoc. Gaštany je nutné vždy olúpať a odstrániť aj vnútornú hnedú šupku, je tuhá a zle stráviteľná. Na začiatku podávania je ideálne gaštany tepelne spracovať. Rozdrvte 1 gaštan na jemnú pastu a podajte len malé množstvo na vyskúšanie. Sledujte, či sa neobjaví alergická reakcia. V kuchyni je možné využiť aj gaštanovú múku na pečenie, prípravu palaciniek, kaší alebo iných pokrmov.

Podobné potraviny

Danej kategórii zodpovedajú tiež nasledujúce potraviny